07 Lis

Zapecado

Zapecado

Proces przygotowania Yerba Mate jest długi i w zależności od konkretnej odmiany może bardzo się różnić. Ma także swoje profesjonalne nazwy. Zapecado jest pierwszym etapem produkcji tego wyjątkowego napoju, zwanego często herbatą paragwajską.

Na czym polega Zapecado?

Zapecado to pierwsza obróbka liści i gałązek ostrokrzewu po ścięciu. Najczęściej polega na poddaniu suszu bardzo gorącej temperaturze (nawet 460 stopni). Bez obaw! Ostrokrzew nie jest opalany, podgrzewanie trwa zaledwie kilka – kilkanaście sekund, zapobiega więdnięciu i przyspiesza kolejne etapy przygotowania suszu do sprzedaży. Oczywiście istnieją odmiany herbaty paragwajskiej, które są mocniej „wędzone” – na przykład barbecua lub tostada.

Długi proces owocuje pyszną Yerba Mate

Ile odmian Yerba Mate, tyle rodzajów obróbki. Jedne przygotowywane są w kilka godzin, inne leżakują nawet 18 miesięcy, a to wszystko wpływa na smak i działanie naszego ulubionego naparu. Szukajcie informacji na opakowaniach, producent zawsze informuje o tym jaki rodzaj suszu znajduje się wewnątrz.
 
A dla zainteresowanych polecamy również: Gdzie rośnie Yerba Mate?

Herbata paragwajska – jakie ma właściwości?

Zapecado i pozostałe części procesu przygotowywania Yerba Mate ma wpływ głównie na smak naparu. Właściwości ostrokrzewu w każdym opakowaniu są podobne: to sposób na zachowanie zdrowia, dostarczenie sobie witamin i minerałów, a net obniżenie cholesterolu. Mogą się jednak różnić właściwości pobudzające, niektóre odmiany herbaty paragwajskiej są mocniejsze, a inne niemal zupełnie pozbawione składników wpływających na dostarczanie energii.
 
« Powrót do Słownika Pojęć