17 Sty

Yerbateros

Yerbateros

Yerbateros jest to hiszpańskie określenie zbieraczy Yerba Mate. Pracownicy posługując się maczetą ścinają całe gałęzie ostrokrzewu, które w tej postaci zabierane są do dalszej obróbki. Proces powstawania Yerba Mate jest długi i składa się z wielu etapów, to wręcz rytuał kończący się na piciu herbaty paragwajskiej przez coraz więcej osób na całym świecie.

Yerbaratos pochodzą z plemienia Guarani

Pierwsi yerbateros pochodzili z indiańskiego plemienia Guarani, którzy jako pierwsi korzystali z zalet Yerba Mate. Przez długi czas była to niebezpieczna praca, ponieważ nie znano sposobu na sadzenie ostrokrzewu – konieczne było korzystanie z istniejących już darów natury, zazwyczaj w puszczach. Były to długie, ciężkie wyprawy na niebezpieczne tereny, których celem było pozyskanie rośliny, której powstaje herbata paragwajska.

Yerba mate zbierane w naszych czasach

Później przez długi czas wykorzystywano Indian, którzy często niewolniczo zajmowali się ścinaniem ostrokrzewu. Niestety, wielu straciło życie poszukując roślin – tak ważnym zajęciem było zbieranie. Dzisiaj yerbateros pracują głównie na plantacjach Yerba Mate. Nikt już nie ryzykuje życia, by cieszyć się tym drogocennym naparem.

Herbata paragwajska – dlaczego jest taka ważna?

W przeszłości ludzie nie mieli dostępu do badań, a właściwości herbaty paragwajskiej znali tylko z własnych doświadczeń. Widzieli, że pobudza oraz korzystnie wpływa na zdrowie i dlatego naparu gotowi byli zrobić wiele. Na szczęście dzisiaj nie ma już tego problemu – każdy może sięgnąć po dowolną Yerba Mate i cieszyć się tym oryginalnym smakiem każdego dnia. Wersje tradycyjne, smakowe, a nawet w torebkach ekspresowych – wybór jest ogromny. A do tego ciekawe akcesoria, z którymi picie yerby jest jeszcze przyjemniejsze.
 
« Powrót do Słownika Pojęć