28 Gru

Yerba Mate w naturalnym naczyniu – dlaczego warto wybrać tykwę lub drewno?

Yerba Mate

Akcesoria do Yerba Mate to coś, co cieszy każdego fana Yerby. Wielu doświadczonych mateistów wybiera naczynia naturalne. Dziś przyjrzymy się zaletom takiego rozwiązania – czyli tykwa i palo santo! 🙂

Yerba Mate w naturalnym naczynku, to jest to!

Pierwszą zaletą tykwy i palo santo, czyli naturalnych naczynek, jest po prostu niezwykła oryginalność i klimat. To zdecydowanie inne podejście, niż standardowy kubek. Jako, że Yerba Mate jest naturalna, fajnie pić ją w czymś, co również takie jest. Można poczuć się jak Indianin z plemienia Guarani – czyli osoba która pierwszy raz sięgała po Yerbę wieki temu 🙂
Kolejną ważną rzeczą jest sam wygląd naturalnych matero. Po prostu świetnie wyglądają, co czyni je oryginalnymi elementami wystroju. Cudownie prezentują się w biurze, a także w salonie czy kuchni. W naszym sklepie znajdziecie spory wybór różnych, naturalnych naczyń – zarówno wśród tykw, jak i palo santo. Jesteśmy pewni, że łatwo wybierzecie coś idealnego dla siebie.
tykwa

Tykwa i drewno – czy naczynie ma wpływ na smak?

Bardzo często pojawiającym się pytaniem dotyczącym naturalnych naczyń, jest wpływ na smak Yerba Mate. W tym temacie najlepiej wypada palo santo. Naturalne aromaty drewna świetnie komponują się z naparem z ostrokrzewu paragwajskiego. Z tykwą jest to mniej odczuwalne, jednak wiele osób twierdzi, że smak Yerba Mate jest o wiele lepszy, jeśli parzymy i pijemy ją właśnie z naturalnych matero.

Palo santo i tykwa w praktyce

Trzeba wspomnieć także o praktycznym aspekcie wyboru naturalnego naczynia. Jak wygląda codzienne użytkowanie takiego matero? Jest to bardzo proste, trzeba jedynie pamiętać o podstawowych zasadach. Przede wszystkim nie zostawiać wilgotnego suszu na długi czas w tykwie lub palo santo (na przykład na noc). Po wypiciu ostatniego zalania, opróżniamy naczynie, płuczemy i zostawiamy do wyschnięcia. Dzięki temu naczynko może nam służyć naprawdę bardzo długo.
Ważną sprawą jest również samo przygotowanie naczynia przed pierwszym zaparzeniem. Tykwę trzeba wydrążyć z pozostałości miąższu, natomiast palo santo warto natrzeć olejem (dotyczy to nieokutego naczynka z drewna). Więcej informacji o przygotowaniu naczyń znajdziecie tutaj: Co to jest curado, czyli jak przygotować naczynie do picia Yerby?.

Yerba mate sklep

Zapisz się do newslettera, odbierz KUPON ZE ZNIŻKĄ NA ZAKUPY oraz eBook o Yerba Mate