12 Lut

Yerba Mate i suszenie, czyli trochę o procesie produkcji suszu ostrokrzewu paragwajskiego

Yerba Mate właściwości

Yerba Mate to napar powstający z listków i patyczków ostrokrzewu paragwajskiego. Może się wydawać, że proces jej produkcji jest prosty, jednak w rzeczywistości wcale tak łatwo nie jest. Powstawanie finalnej wersji Yerba Mate to proces długotrwały i zależny od wielu ludzi.

Yerba sklep i różne rodzaje naparu z ostrokrzewu – od czego zależy smak i działanie?

Zapewne wiecie jak odmienne mogą być rodzaje Yerba Mate – właściwości oraz smak zależne są od całego procesu produkcji. Pierwszą rzeczą, o której trzeba pamiętać jest to, że producenci mają różne techniki produkowania. Począwszy od sposobu i miejsca uprawy, poprzez sposób mielenia i suszenia… Aż do opakowania trafią przygotowane cząstki roślin – solo lub w towarzystwie ziół czy też owoców w wersjach smakowych Yerby. W sklepie znajdziecie naprawdę spory wybór Mate z różnych krajów. Mocniejsze, delikatniejsze, owocowe, a także ziołowe. Yerba Mate i właściwości tego naparu zależne są od poszczególnych etapów przygotowania ostrokrzewu.

Wszystko zaczyna się jeszcze na polu upraw, gdzie rośnie ostrokrzew paragwajski. Wpływ na porost roślin mają czynniki naturalne, jak chociażby stopień nasłonecznienia. Z tego względu często bywa tak, że ta sama marka Yerba Mate może delikatnie różnić się w zależności od zbioru.
Ale zacznijmy od początku!

Yerba Mate właściwości – wszystko zaczyna się w szklarniach

Yerba Mate to nic innego jak ostrokrzew paragwajski, czyli roślina naturalnie występująca w krajach Ameryki Południowej. Pierwszy etap produkcji Yerba Mate odbywa się w szklarniach – sadzonki rosną w nich przez kilka miesięcy. Roślinki nabierają tam siły i odporności. Dopiero po tym czasie ostrokrzew trafia na plantacje. Tam sadzony jest w odpowiednich odległościach a następnie starannie doglądany przez wykwalifikowanych pracowników. Co ciekawe, do czasu zebrania plonu musi minąć 2-3 lata. Dopiero wtedy w pełni dojrzałe listki i patyczki mogą zostać ścięte i poddane kolejnym etapom produkcji Yerba Mate. Właściwości naparu mocno zależą od tego w jakich warunkach rosły rośliny. O ile w szklarni warunki te można kontrolować, na plantacjach ogromnie dużo zależy od czynników pogodowych.
Ciekawostką jest, że gałązki ścinane są w specjalny sposób a wiedza na ten temat przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.
yerba sklep

Yerba trafia do opakowań, czyli leżakowanie i suszenie

Kolejnym etapem przygotowania Yerby jest suszenie. Odbywa się to na różne sposoby, co zależne jest od producentów. Większość odmian Yerba Mate suszonych jest nad ogniem, inne są poddawane działaniu gorącego powietrza. Następnie ostrokrzew „leżakuje” – czyli jest przechowywany w specjalnych magazynach. Czas przechowywania jest również zależy od producentów. Finalnie ostrokrzew trafia do opakowań papierowych, puszek czy też worków. I w ten sposób dociera do nas, aby dostarczać nam energii każdego dnia 🙂

Zastanawiasz się nad wyborem Yerby? Sklep nasz chętnie pomoże! Zapraszamy do kontaktu 🙂

Yerba mate sklep

Zapisz się do newslettera, odbierz KUPON ZE ZNIŻKĄ NA ZAKUPY oraz eBook o Yerba Mate