09 Maj

Yerba Mate i guarana w koktajlach, czyli podwójna dawka energii na co dzień

Yerba Mate i guarana to rośliny pochodzące z Ameryki Południowej, które znane są na całym świecie jako naturalne energetyki. Ich cenne właściwości pobudzające i korzystny wpływ na cały organizm przy regularnym spożywaniu sprawiają, że chętnie po nie sięgamy, gdy brakuje nam siły do działania. Dziś kilka słów o nieco odmiennym wykorzystaniu tych roślin niż się utarło, czyli o pysznych i zdrowych połączeniach Yerba Mate i guarany z koktajlami owocowo-warzywnymi.

Polacy coraz częściej zmieniają swoje przyzwyczajenia kulinarne i sięgają po zdrowsze odpowiedniki naszych rodzimych przysmaków. Kawa chętnie bywa zamieniana na Yerba Mate lub guaranę, a zamiast ciężkostrawnego śniadania lub lunchu wielu decyduje się na koktajle, które są zdrowe, pożywne, a niekiedy dodają energii. Pisaliśmy już o Yerba Mate w zielonych koktajlach, które dzięki substancjom  występującym naturalnie w yerbie zyskują dodatkowe właściwości, szczególnie cenne wtedy, gdy opadamy z sił. Dziś wracamy do tematu roślin rodem z Ameryki Południowej w nietypowych przepisach i mieszankach owocowo-warzywnych.

yerba mate

Miłośnicy Yerba Mate piją ten charakterystyczny napar regularnie, zachwycając się aromatem i właściwościami tej rośliny. Jednak dosyć specyficzny smak yerby nie każdemu odpowiada zwłaszcza, kiedy przygoda z ostrokrzewem paragwajskim dopiero się rozpoczyna. Nie jest to powód, aby rezygnować z korzyści, które przynosi spożywanie yerby. Można wykorzystać ją jako dodatek do innych napojów np. jako bazę płynną w koktajlach. Dzięki temu dostarczymy sobie podwójnej dawki „mocy” płynącej zarówno z Yerba Mate, jak i ze świeżo zmiksowanych owoców i warzyw.

Przepis:
1/3 wystudzonego naparu yerba mate
1 banan
1 pomarańcza
garść szpinaku lub jarmużu
Wszystko dokładnie miksujemy, aby uzyskać jednolity i gładki koktajl.

top-view-1248955_1920

Yerba posiada silne właściwości pobudzające, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, bywa polecana przy odchudzaniu jako napar regulujący przemianę materii. Napar połączony ze świeżymi, zmiksowanymi owocami lub warzywami stanowi doskonałą mieszankę o gładkiej konsystencji, która odżywia organizm i dodaje energii, a przy tym świetnie smakuje.

Oprócz „zielonego złota” Ameryki Południowej, jak popularnie bywa nazywana Yerba Mate, warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden naturalny energetyk spożywany powszechnie wśród mieszkańców krajów Ameryki Południowej – guaranę. Dostępna pod postacią jasnobrązowego proszku guarana to sproszkowany owoc pnącza paulinia guarana, które występuje w dorzeczu Amazonki. Charakterystyczny proszek nie posiada intensywnych walorów smakowych, ale za to słynie z silnych właściwości pobudzających z uwagi na wysoką zawartość kofeiny i innych alkaloidów purynowych (teobromina, teofilina),  które działają w podobny sposób na organizm człowieka, czyli „pobudzają” i niwelują uczucie zmęczenia. Trudno rozpuszczalny w wodzie, sproszkowany owoc guarany nie służy przyrządzaniu naparów, ale doskonale sprawdza się jako dodatek do już gotowych napojów. My polecamy oczywiście koktajl z guaraną, który świetnie sprawdzi się zamiast porannej kawy.

Przepis:
3/4 szklanki mleczka roślinnego (sojowe, migdałowe lub kokosowe)
1 banan
1 łyżeczka guarany
1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie)
Wszystkie składniki miksujemy, aby powstał gładki i gęsty koktajl.

Z uwagi na silne właściwości pobudzające guarany optymalna porcja to 1-2 łyżeczki na dzień.

800px-Guarana

Wymienione pomysły wykorzystania Yerba Mate i guarany to dodatkowy sposób na czerpanie korzyści z tych roślin. Oczywiście polecamy delektować się regularnie yerbą w tradycyjnym wydaniu – popijając napar w tykwie przez bombillę, ale warto również od czasu do czasu „naładować” organizm podwójną dawką energii i spróbować tych wyjątkowych roślin w nieco innym wydaniu niż tradycyjne.

Czy spróbujecie wykorzystać napar yerby lub guaranę w koktajlu? 🙂

smoothie-1224878_1920

Yerba mate sklep

Zapisz się do newslettera, odbierz KUPON ZE ZNIŻKĄ NA ZAKUPY oraz eBook o Yerba Mate