16 Wrz

Wszystko co powinieneś wiedzieć o Yerba Mate Amanda

Amanda

Yerba Mate Amanda to nazwa, którą powinien znać każdy fan naparu z ostrokrzewu. Bez wątpienia jest to jedna z najlepszych, a zarazem najbardziej popularnych odmian Yerba Mate. Czym się wyróżnia i co warto o niej wiedzieć?

Yerba Mate Amanda – popularna na całym świecie

Zacznijmy od tego, czym w ogóle jest Yerba Mate. To napar pochodzący z Ameryki Południowej – tam picie Yerby jest tak powszechne jak u nas herbaty i kawy. Powstaje ze zmielonych listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Zarówno Amanda, jak i inne odmiany Yerba Mate mają właściwości dobre dla naszego zdrowia. Napar dodaje energii – pobudza nawet lepiej niż kawa. Jest również źródłem antyoksydantów oraz wielu witamin i minerałów, które mają kluczowe znaczenie w naszym organizmie.
Odmian ostokrzewu jest wiele, a w zależności od pochodzenia i sposobu produkcji może znacznie różnić się smakiem oraz działaniem.
Jak więc jest ze znaną Yerbą Amanda?

yerba mate amanda

Yerba Amanda – jak smakuje i działa?

Amanda pochodzi z Argentyny. Jej smak jest klasyczny, ale bardzo harmonijny. Goryczka i cierpkość nie są bardzo intensywne, jak w przypadku niektórych odmian Yerba Mate, np. Pajarito. Amanda bardzo dobrze pobudza, a wyważony smak sprawia, że jest doskonała także dla początkujących yerberów.
Trzeba tutaj od razu wyjaśnić, że Yerba Mate Amanda dostępna jest w różnych wersjach. Ta najbardziej tradycyjna (w czerwonym opakowaniu) zawiera listki oraz patyczki ostrokrzewu. Ciekawą odmianą jest niebieska Amanda Despalada – około 90% stanowią tutaj listki. Ta Yerba zawiera mniej pyłu i nieco lepiej pobudza niż klasyczna wersja. Producent Amandy raczy nas również ciekawymi mieszankami z ziołami, czy owocami, np. Yerba Amanda Limon.

Amanda – Yerba z polskimi korzeniami

Sięgając po Yerba Mate Amanda, warto wiedzieć, że firma odpowiedzialna za jej produkcję została założona przez polskiego emigranta – Jana Szychowskiego. Należał do ludzi pracowitych, ponieważ wszystkie maszyny, których używał do produkcji Yerby wykonał sam. Jego umiejętności i przedsiębiorczość przyniosły mu sławę. Po jego śmierci zbudowano Muzeum im. Jana Szychowskiego, a Yerba Amanda do dziś cieszy się ogromną popularnością na całym świecie.

yerba amanda

Yerba Mate Amanda – sposób przygotowania

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z Yerba Mate, Amanda będzie doskonałym wyborem. Można przygotowywać ją w sposób tradycyjny, czyli zalewać wodą o temperaturze około 80 stopni. Równie dobrze sprawdza się w wersji na zimno, którą nazywamy Terere. To pyszny, orzeźwiający napar, który sprawdzi się w cieplejsze dni.

Mamy nadzieję, że artykuł pomoże Wam w wyborze Yerba Mate. Amanda to jedna z najlepszych odmian, w dodatku z polskimi korzeniami – zdecydowanie warto jej skosztować! 🙂