15 Paź

Tykwa

Tykwa

Słowo tykwa może być rozumiana na dwa sposoby. To owoc, z którego wykonuje się tradycyjne naczynka do picia Yerba Mate, ale w ten sposób często nazywa się również ogólnie wszystkie matero – także te ceramiczne, czy drewniane.

Tykwa klasyczna

Tykwa jest dużym, twardym owocem, który kształtem przypomina trochę naszą gruszkę. Górna część jest mniejsza i twardsza – z niej powstaje naczynko zwane porongo. Jest bardziej podłużne i ma szerszy otwór. Te najpopularniejsze, bardziej okrągłe matero to calabazy wykonywane z dołu tykwy. Takie naczynko jest najbardziej tradycyjne, jednak przy jego użytkowaniu konieczne jest dbanie o częste suszenie, aby nie uległo zniszczeniu. Przed pierwszym parzeniem Yerba Mate niezbędne jest odpowiednie wydrążenie nowego naczynia.

Tykwa ceramiczna, a może drewniana

Różne są gusta fanów herbaty paragwajskiej. Jedni lubią klasyczne tykwy, inni wolą te ceramiczne nawiązujące kształtem do tych pierwszych. Ceramika ma to do siebie, że jest łatwiejsza w utrzymaniu, jednak przy upadku raczej nie przetrwa. Co do tykw z owocu, czy tych drewnianych (zwanych palo santo) ryzyko jest znacznie mniejsze. Wybierając naczynie do Yerba Mate zazwyczaj bierzemy pod uwagę wizualny wygląd, który najbardziej nam odpowiada. Zapraszamy do obejrzenia tych, które dla Was przygotowaliśmy: Naczynia do Yerba Mate.

Herbata paragwajska w różnych naczyniach

Rodzaj naczynka nie ma dużego wpływu na herbatę paragwajską. Warto jednak wiedzieć, że drewniane potrafią przekazać nieco swoich właściwości do naparu. Ma to miejsce przez pierwszych kilka zalań. Ceramiczne naczynie jest szczególnie proste w utrzymaniu czystości, dodatkowo dostępnych jest wiele wzorów i kształtów takiego matero. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z herbatą paragwajską, wybierz takie naczynko, które najbardziej Ci się podoba. Na początku wybierz mniejsze, o pojemności 250 lub 300 ml.
 
« Powrót do Słownika Pojęć