10 Sie

Pata de buey

Pata de buey

Pata de buey – to brazylijskie określenie krzewu, który pochodzi z Ameryki Południowej. W Hiszpanii znany jest jako Pata de vaca, a angielskie określenie brzmi Orchid Tree. Poznać go można po pięknych, białych kwiatach. Nie bez powodu pojawia się w naszym słowniku – Pata de buey jest popularnym dodatkiem do Yerba Mate.Czytaj wiecej

08 Sie

Passiflora

Passiflora

Passiflora, czy inaczej męczennica to roślina będąca częstym dodatkiem do Yerba Mate. Jej obecność wpływa nie tylko na smak, ale i działanie naparu. Występuje najczęściej w postaci pnącz i wyróżnia się niesamowicie ozdobnymi kwiatami. Dlaczego dodaje się ją do Yerba Mate?Czytaj wiecej

05 Sie

Palo Santo

Palo santo

Czy spotkaliście się kiedyś z określeniem palo santo? Miłośnicy Yerba Mate znają je bardzo dobrze. Tak określa się drewniane naczynia, które służą do tradycyjnego picia naparu z ostrokrzewu. Możesz zobaczyć je w naszym sklepie: Yerba Mate naczynka drewniane.Czytaj wiecej

03 Sie

Palo de Rosa

Palo de rosa

Palo de Rosa to rodzaj drewna, z którego wykonywane są niektóre naczynka do Yerba Mate. Trudno je spotkać, ponieważ sama roślina jest obecnie rzadkością. Palo de Rosa to wspólna nazwa dla kilku gatunków, określanych mianem drzewa różanego. Dołączenie Yerba Mate do codziennej diety ma same plusy, niezależnie od tego jakiego naczynka używamy, jednak warto zaopatrzyć się w takie które najbardziej nam się podoba – to jeszcze bardziej umili chwile spędzone z ulubionym naparem.Czytaj wiecej

29 Lip

Ostrokrzew

Ostrokrzew

Ostrokrzew to roślina kojarząca się z Yerba Mate, jednak to jedno słowo nie do końca opisuje susz wykorzystywany do jej produkcji. Dlaczego? Ponieważ rośliny zwane ostrokrzewem stanowią dużą grupę i nie każda z nich nadaje się do spożycia. Ciekawostką jest, że ostrokrzew zobaczyć można również w naszym kraju.Czytaj wiecej

27 Lip

Organica

Organica

Organica – czyli organiczna Yerba Mate. Napis ten pojawia się w nazwie wielu odmian suszu, m.in. Kraus czy Pajarito. Nie jest to ani dodatek smakowy, ani sposób mielenia. Chodzi o rodzaj użytych liści i gałązek ostrokrzewu, z których powstaje ten charakterystyczny napar pity przez bombillę.Czytaj wiecej

25 Lip

Olejek eteryczny

Olejek eteryczny

Olejek eteryczny jest zazwyczaj oleistą substancją, która występuje w niektórych roślinach. Są wyodrębniane przy użyciu pary lub w procesie ekstrakcji zarówno ze świeżych jak i suszonych roślin. Niektóre olejki są typowo zapachowe, a wiele z nich ma także zastosowanie w leczeniu oraz aromaterapii. Znajdziemy je również w naparze Yerba Mate.Czytaj wiecej

22 Lip

No hacer hervir el agua

No hacer hervir el aqua

No hacer hervir el agua – jest napisem pojawiającym się na opakowaniach Yerba Mate, który przypomina, aby nie zalewać suszu wodą przegotowaną. Bardzo wielu „yerbaków” nie zwraca na to uwagi, tymczasem rodzaj wody ma duży wpływ na napar.Czytaj wiecej

20 Lip

Naranja

Naranja

Naranja – brzmi egzotycznie, jednak to bardzo znany owoc, z którym spotykamy się na co dzień. Znaleźć go możemy również w smakowych wersjach Yerba Mate. Jest zdrowe, smaczne, mogą smakować to wszyscy, nawet osoby na diecie odchudzającej… Co to takiego? Po prostu pomarańcza! 🙂Czytaj wiecej