19 Wrz

Sin palo

Sin palo

Sin palo – często pojawia się na opakowaniach Yerba Mate różnych firm, ale co oznacza? Otóż tłumaczy się to dokładnie „bez patyczków”. Warto znać to określenie, aby wiedzieć, czym kierować się podczas zakupów. Herbata paragwajska występuje w wielu odmianach mimo, że jest to ta sama roślina. Może mieć różny smak i działanie.

Sin palo, czyli tylko listki

Określenie sin palo pojawia się, kiedy w opakowaniu prawie nie ma patyczków ostrokrzewu. Nie jest możliwe całkowite ich wykluczenie, jednak szacuje się, że w takiej Yerba Mate znajdziemy około 90% listków i 10% gałązek. Co to zmienia? Otóż Yerba pozbawiona patyczków zawiera więcej składników – nie tylko witamin ale i minerałów. Wynika to z faktu, że to liście są źródłem tych wszystkich dobroci, dlatego w wersji sin palo mamy ich proporcjonalnie więcej. Warto pamiętać, że wersja bez gałązek może mieć przez to znacznie mocniejsze działanie pobudzające.

Yerba Mate – po co są te gałązki?

Zastanawiacie się pewnie, dlaczego w większości odmian patyczki się jednak znajdują. To proste – są świetnym filtrem zatrzymującym pył. Dzięki nim do bombilli przedostanie się go znacznie mniej a picie Yerba Mate staje się wygodniejsze. Oprócz tego, małe drewienka unoszące się w naszym naparze dodają uroku!:)

Polecamy wpis: Jak pomóc sobie w nauce i pracy

Herbata paragwajska – akcesoria

Ciekawe akcesoria uprzyjemniają picie herbaty paragwajskiej, czyli Yerba Mate. Posiadanie tykwy i bombilli to podstawa niezależnie czy mamy Yerbę con, czy sin palo. Matero jest idealne do parzenia naparu, natomiast bombilla zapewnia filtrowanie suszu. Podczas wybierania zestawu dla siebie warto rozejrzeć się za czymś wyjątkowym – w końcu będzie towarzyszył nam każdego dnia! Do wyboru jest kilka rodzajów i rozmiarów zarówno naczyń, jak i bombilli. Sprawdź co przypadnie Ci do gustu i rozpocznij swoją przygodę z herbata paragwajską.
 
« Powrót do Słownika Pojęć