17 Wrz

Sin humo

Sin humo

Sin humo to hiszpańskie określenie oznaczające dosłownie „bez dymu”. Pojawia się na niektórych opakowaniach Yerba Mate, informując o procesie przygotowywania suszu, co ma bardzo duże znaczenie dla smaku i działania naparu zwanego często herbatą Yerba Mate.

Sin humo, czyli napar bez dymnego smaku

Yerba Mate sin humo jest łagodniejsza od tradycyjnych odmian. Bezdymna wersja produkowana jest nie nad ogniem jak większość odmian, ale na przykład w gorącym powietrzu lub nad parą wodną. To sprawia, że smak jest delikatniejszy, nie wyczuwa się tak zwanego „dymnego” aromatu. Smak może być lekko gorzki, co jest charakterystyczne dla Yerba Mate, jednak w znacznie mniejszym stopniu. A co z działaniem? Często taka Yerba może być zalewana kilkukrotnie i za każdym razem będzie działała pobudzająco. Dzieje się tak, ponieważ składniki uwalniane są stopniowo.

Yerba Mate – które odmiany są pozbawione

Jeśli chcesz skosztować Yerba Mate sin humo, szczególnie popularne są odmiany Kraus. Suszone są gorącym powietrzem, a także dostępne w kilku odmianach. Warto również zwrócić uwagę na brazylijską Mate Green. Jeśli jesteś osobą początkującą i nie wiesz, którą wersję wybrać, zapraszamy do obejrzenia naszych zestawów startowych. W składzie znajduje się oczywiście susz, ale też wszystkie akcesoria potrzebne do parzenia i picia herbaty Yerba Mate.

Herbata Yerba Mate na start

Często pytacie nas jaką Yerbę wybrać na początek. Odmiany znajdujące się w przygotowanych przez nas zestawach na start są doskonałym pomysłem, ale wybór jest oczywiście znacznie większy. Można zacząć od popularnych, klasycznych wersji herbaty Yerba Mate, by poznać tradycyjny smak naparu, albo też spróbować którejś z odmian smakowych. Wszystko zależy od gustu oraz potrzeb. Niektóre odmiany działają mocno pobudzająco, inne są nieco słabsze. Warto najpierw wypróbować kilka rodzajów, by znaleźć smak idealny dla siebie. Sin humo jest zdecydowanie warte uwagi na ten pierwszy raz z Yerba Mate.
 
« Powrót do Słownika Pojęć