24 Sie

Porongo

Porongo

Porongo to hiszpańskie określenie rodzaju matero do Yerba Mate. To jedno z najbardziej tradycyjnych naczyń wykonywane z owocu tykwy. Czym się wyróżnia?

Porongo w parze z calabazą

Określenie porongo odnosi się do konkretnej części owocu. Calabaza to naczynko z szerszej, dolnej części, natomiast porongo to góra – nieco węższa i bardziej podłużna. To nie wszystkie różnice. Ścianki porongo są wyraźnie grubsze a otwór naczynka większy.

Yerba Mate w tradycyjnym matero

Jest wielu zwolenników Yerba Mate w tykwie. To sposób wykorzystywany jeszcze przez Indian, którzy jako pierwsi kosztowali z naparu z ostrokrzewu. W przypadku naczynek z tykwy, konieczna jest odpowiednia pielęgnacja. Jeszcze przed pierwszym zaparzeniem wydrąża się owoc i suszy, a w późniejszym czasie poleca się dokładne suszenie również pomiędzy kolejnymi parzeniami. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, tutaj: Tykwy do Yerba Mate.

Tykwa – jaką wybrać?

Matera do Yerba Mate można podzielić na kilka kategorii. Oprócz tych tradycyjnych (calabazy i porongo) są również ceramiczne oraz drewniane. Wybór zależy wyłącznie od gustu. Ceramika ma to do siebie, że łatwo o nią dbać, występuje w wielu wzorach. Drewno wymaga odpowiedniej pielęgnacji, ale ma niezwykły charakter. Dostępne są również różne rozmiary, najmniejsze mieszczą około 250 ml, a większe nawet do 400. Oczywiście można sprawić sobie kilka sztuk, a oprócz klasycznych polecamy tykwę samochodową lub rodzaj termosu, który można mieć zawsze ze sobą.
 
« Powrót do Słownika Pojęć

Yerba mate sklep

Zapisz się do newslettera, odbierz KUPON ZE ZNIŻKĄ NA ZAKUPY oraz eBook o Yerba Mate