10 Sie

Pata de buey

Pata de buey

Pata de buey – to brazylijskie określenie krzewu, który pochodzi z Ameryki Południowej. W Hiszpanii znany jest jako Pata de vaca, a angielskie określenie brzmi Orchid Tree. Poznać go można po pięknych, białych kwiatach. Nie bez powodu pojawia się w naszym słowniku – Pata de buey jest popularnym dodatkiem do Yerba Mate.

Pata de buey – jej właściwości

Pata de buey jest znana w przemyśle farmaceutycznym. Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, a herbatka z tego zioła polecana jest przy cukrzycy, dolegliwościach nerek oraz zapaleniu pęcherza. To świetny sposób na wspomaganie zdrowia – produkty pochodzenia naturalnego są znacznie lepsze niż chemiczne środku, szczególnie w roli suplementu. Yerba Mate zdecydowanie można tak nazwać.

W których odmianach Yerba Mate możemy ją znaleźć?

Pata de buey pojawia się często w Yerba Mate z ziołowymi dodatkami, zwykle razem z miętą. Z uwagi na jej właściwości, odmiany te często dedykowane są diabetykom. Dodatki ziołowe zmieniają smak oraz jeszcze bardziej zwiększają zdrowotne właściwości Yerba Mate. Sklep nasz zaprasza do obejrzenia wersji smakowych naparu.

Yerba smakowa – dla kogo?

Wybierając odmianę Yerba Mate, najczęściej sugerujemy się po prostu smakiem. Nie musimy zastanawiać się jakie działanie będzie miała nasza Yerba, chyba że szukamy pomocy w konkretnym celu. Odmian jest tak wiele, że niemal na wszystko znajdzie się coś ciekawego. Na przykład ostrokrzew z dodatkiem katuavy jest świetnym afrodyzjakiem, natomiast mięta usprawnia procesy trawienne. Dodatki potrafią niezwykle wpłynąć na smak Yerby, szczególnie cytrusy albo właśnie zioła.
 
« Powrót do Słownika Pojęć