19 Wrz

Parę słów o Yerba Mate Pajarito

Czy próbowaliście już yerba mate Pajarito? A może chcecie dokładniej poznać jej historię i właściwości? Obowiązkowa lektura dla tych, którzy pijają yerbę Pajarito lub chcą zacząć to robić.

Yerba Mate Pajarito – dlaczego jest tak popularna?

Ostatnio we wpisie na blogu przybliżyłam ogólnie czym jest yerba mate i jakie ma właściwości oraz bliżej zapoznałam Was Drodzy Czytelnicy z marką Amanda – charakterystyczną i uznaną firmą na całym świecie zawierająca polskie korzenie. Jednakże dzisiaj poznamy inną, równie wartą uwagi i popularną paragwajską yerba mate Pajarito. Przeczytajcie, a dowiecie się więcej!

Yerba mate Pajarito jest uznawana za jedną z najlepszych, najsmaczniejszych i najpopularniejszych paragwajskich yerb na świecie. Wszystko to ze względu na zamknięcie Paragwaju w kilogramowym opakowaniu. Jej wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza ponad 50-letniemu doświadczeniu Lauro Raatza oraz niepowtarzalnemu klimatowi Paragwaju, który jest ojczyzną ostrokrzewu.

Ta yerba mate powstaje w prowincji Itapúa, południowo-wschodniej części Paragwaju. Za jej produkcję odpowiedzialna jest firma założona w 1950 roku przez Lauro Raatza wraz z żoną Sarą o nazwie Lauro Raatz S.A. W tej już teraz nowoczesnej placówce produkuje się dziennie 20 ton yerby mate, która jest eksportowana do wielu krajów na świecie, a od roku 2007 nawet do Polski.

Producent gwarantuje najwyższą jakość, oryginalną i zawsze świeżą yerbę mate. W ofercie Pajarito znajdują się następujące produkty: yerba mate sypka (Pajarito Tradicional, Pajarito Especial, Pajarito Organica, Pajarito Menta Limon, Pajarito Menta Cedron Burrito, Pajarito Cocido palona) – yerba mate ekspresowa (tradycyjna, waniliowa, brzoskwiniowa, jabłkowo – cynamonowa), – yerba mate instant, rozpuszczalna (naturalna lub z dodatkiem stewii), dlatego każdy może znaleźć coś dla siebie.

Sposób przygotowania Yebra Mate Pajarito

1. Nasyp 1/3, 1/2, maksymalnie do 3/4 (uwaga, ma prawdziwego kopa!) objętości naczynia susz yerba mate i przykryj ręką górną część naczynia.
2. Odwróć naczynie i wstrząśnij tak by pył z suszu znalazł się na ręce.
3. Delikatnie odwróć naczynie, tak by zawartość nie zmieniła swojego położenia.
4. Włóż bombillę i zalej wodą o temp. 70-80°C
5. Czekaj 2-3 minuty i pij przez bombillę powoli, pamiętając o tym by nie mieszać naparu.

Podsumowując, yerba mate Pajarito jest ciekawą propozycją dla osób, które szukają „energetycznego kopa” na każdy dzień. Jej smak ma tytoniowy posmak, co wynika z jej tradycyjnego sposobu suszenia nad ogniem. To co wyróżnia paragwajskie yerby to obecność dużej ilości pyłu, patyczków oraz naturalny i niezbyt skomplikowany smak, jednak ma w sobie „coś”, co trudno opisać, ale sprawia, że chętnie do niej powracamy. Polecana jest głównie zaawansowanym mateistom yerba mate.

Czy zainteresował Cię temat herbat z gatunku yerba mate? A może zaintrygowała Cię yerba Pajarito i jej niezwykle mocny i wyrazisty smak? Jeżeli szukasz silnie wytrawnego, unikalnego smaku będzie to najlepszy wybór.

Wkrótce opisy kolejnych gatunków yerby! Pamiętaj, aby odwiedzać nasz blog.

Yerba mate sklep

Zapisz się do newslettera, odbierz KUPON ZE ZNIŻKĄ NA ZAKUPY oraz eBook o Yerba Mate