19 Wrz

Parę słów o Yerba Mate Pajarito

Czy próbowaliście już yerba mate Pajarito? A może chcecie dokładniej poznać jej historię i właściwości? Obowiązkowa lektura dla tych, którzy pijają yerbę Pajarito lub chcą zacząć to robić.

Yerba Mate Pajarito – dlaczego jest tak popularna?

Ostatnio we wpisie na blogu przybliżyłam ogólnie czym jest yerba mate i jakie ma właściwości oraz bliżej zapoznałam Was Drodzy Czytelnicy z marką Amanda – charakterystyczną i uznaną firmą na całym świecie zawierająca polskie korzenie. Jednakże dzisiaj poznamy inną, równie wartą uwagi i popularną paragwajską yerba mate Pajarito. Przeczytajcie, a dowiecie się więcej!

Yerba mate Pajarito jest uznawana za jedną z najlepszych, najsmaczniejszych i najpopularniejszych paragwajskich yerb na świecie. Wszystko to ze względu na zamknięcie Paragwaju w kilogramowym opakowaniu. Jej wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza ponad 50-letniemu doświadczeniu Lauro Raatza oraz niepowtarzalnemu klimatowi Paragwaju, który jest ojczyzną ostrokrzewu.

Ta yerba mate powstaje w prowincji Itapúa, południowo-wschodniej części Paragwaju. Za jej produkcję odpowiedzialna jest firma założona w 1950 roku przez Lauro Raatza wraz z żoną Sarą o nazwie Lauro Raatz S.A. W tej już teraz nowoczesnej placówce produkuje się dziennie 20 ton yerby mate, która jest eksportowana do wielu krajów na świecie, a od roku 2007 nawet do Polski.

Producent gwarantuje najwyższą jakość, oryginalną i zawsze świeżą yerbę mate. W ofercie Pajarito znajdują się następujące produkty: yerba mate sypka (Pajarito Tradicional, Pajarito Especial, Pajarito Organica, Pajarito Menta Limon, Pajarito Menta Cedron Burrito, Pajarito Cocido palona) – yerba mate ekspresowa (tradycyjna, waniliowa, brzoskwiniowa, jabłkowo – cynamonowa), – yerba mate instant, rozpuszczalna (naturalna lub z dodatkiem stewii), dlatego każdy może znaleźć coś dla siebie.

Sposób przygotowania Yebra Mate Pajarito

1. Nasyp 1/3, 1/2, maksymalnie do 3/4 (uwaga, ma prawdziwego kopa!) objętości naczynia susz yerba mate i przykryj ręką górną część naczynia.
2. Odwróć naczynie i wstrząśnij tak by pył z suszu znalazł się na ręce.
3. Delikatnie odwróć naczynie, tak by zawartość nie zmieniła swojego położenia.
4. Włóż bombillę i zalej wodą o temp. 70-80°C
5. Czekaj 2-3 minuty i pij przez bombillę powoli, pamiętając o tym by nie mieszać naparu.

Podsumowując, yerba mate Pajarito jest ciekawą propozycją dla osób, które szukają „energetycznego kopa” na każdy dzień. Jej smak ma tytoniowy posmak, co wynika z jej tradycyjnego sposobu suszenia nad ogniem. To co wyróżnia paragwajskie yerby to obecność dużej ilości pyłu, patyczków oraz naturalny i niezbyt skomplikowany smak, jednak ma w sobie „coś”, co trudno opisać, ale sprawia, że chętnie do niej powracamy. Polecana jest głównie zaawansowanym mateistom yerba mate.

Czy zainteresował Cię temat herbat z gatunku yerba mate? A może zaintrygowała Cię yerba Pajarito i jej niezwykle mocny i wyrazisty smak? Jeżeli szukasz silnie wytrawnego, unikalnego smaku będzie to najlepszy wybór.

Wkrótce opisy kolejnych gatunków yerby! Pamiętaj, aby odwiedzać nasz blog.