05 Sie

Palo Santo

Palo santo

Czy spotkaliście się kiedyś z określeniem palo santo? Miłośnicy Yerba Mate znają je bardzo dobrze. Tak określa się drewniane naczynia, które służą do tradycyjnego picia naparu z ostrokrzewu. Możesz zobaczyć je w naszym sklepie: Yerba Mate naczynka drewniane.

Palo santo – jak smakuje napar w tym naczynku?

Yerba Mate pija się w różnych naczynkach. Mogą być to tradycyjne tykwy albo inne, które nawiązują do nich kształtem. Bardzo popularne są matero ceramiczne oraz właśnie drewniane. Wybierając naczynie, powinniśmy mieć na uwadze fakt, że materiał może wpływać na smak. Dlaczego? Tutaj dobrym przykładem jest palo santo. Drewno ma to do siebie, że potrafi oddać nieco składników do parzonego w nim napoju. Nie jest to wadą, przeciwnie! Dzięki temu Yerba Mate staje się jeszcze bogatsza w mikroelementy. Dodatkowe składniki wchłaniają się głównie przy pierwszych parzeniach w nowej, drewnianej tykwie.

Yerba Mate i matero przed pierwszym parzeniem

Po zakupie nowego palo santo, powinnyśmy pamiętać o jego zabezpieczeniu (więcej: Co to jest curado). Ważne jest dbanie o drewniane matero, ponieważ dzięki temu zapobiegnie się ewentualnym pęknięciom czy innym uszkodzeniom. Oprócz klasycznych palo santo dostępne są również okute metalem, te są dużo trwalsze.

Tykwa, czyli rodzaj naczynka dla Ciebie

Wybór naczynka to ważna kwestia, ponieważ to w nim będziemy raczyć się codzienną dawką naparu z ostrokrzewu. Tradycyjna tykwa oraz palo santo wymagają odpowiedniej pielęgnacji, między innymi suszenia pomiędzy kolejnymi zaparzeniami. To ważne jeśli chcemy cieszyć się naczynkiem przez długi czas. Naczynia ceramiczne są mniej wymagające. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby sprawić sobie różne naczynka. Dostępne są nie tylko różne rodzaje materiałów wykonania, ale i rozmiary.
 
« Powrót do Słownika Pojęć