16 Lip

Naczynie drewniane

Naczynia drewniane

Yerba Mate w żaden sposób nie przypomina herbaty. Ani w smaku ani sposobie parzenia. No właśnie – do tego potrzeba specjalnego „kubeczka” tradycyjnie używa się tykwy, ale świetną alternatywą jest naczynko drewniane, czyli inaczej palo santo.

Naczynko drewniane – czym się wyróżnia?

Palo santo można spotkać w klasycznej, drewnianej formie lub obite metalem. Te drugie są znacznie odporniejsze na pękanie. Kształt naczynia drewnianego nawiązuje oczywiście do klasycznej tykwy, a sposób parzenia jest takim sam. Jakie są więc różnice? Przede wszystkim drewno potrafi oddać część własnych właściwości, a te wykorzystywane do produkcji Mate zawierają zazwyczaj mnóstwo witamin, które wzbogacą naszą codzienną dietę. Może to również wpływać na smak Yerba Mate, szczególnie przy pierwszych zalaniach.

Yerba Mate – przed pierwszym łykiem

Decydując się na Yerba Mate w naczyniu drewnianym, warto zapoznać się ze sposobem jego przygotowania. W przypadku salo panto poleca się wcieranie oleju wewnątrz, dzięki czemu drewno zabezpieczone będzie przed pękaniem. Warto powtarzać to co jakiś czas, jeśli chcemy długo cieszyć się naszym Mate. Zobacz naczynka u nas: Yerba Mate naczynia drewniane.

Dieta z Yerba Mate

Oczywiście wybór naczynia zależy głównie od gustu. Witaminy obecne w drewnie przedostają się do naparu przede wszystkim podczas początkowych zaparzeń. Trzeba o nie bardzo dbać, by nie dopuścić do powstania pęknięć. Niezależnie od tego czy posiadamy naczynie drewniane, gliniane, czy klasyczną tykwę, warto włączyć Yerba Mate do codziennej diety. Wzbogaci ją o wiele potrzebnych związków, które nie tylko poprawiają stan zdrowia, ale również chronią przed chorobami. Ciekawą właściwością jest także pomoc podczas diety odchudzającej – Yerba przyspiesza przemianę materii.
 
« Powrót do Słownika Pojęć