15 Lip

Naczynia ceramiczne

Naczynia ceramiczne

Naczynia ceramiczne do Yerba Mate to wygodny rodzaj calabazy, która pozwala pić napar w sposób tradycyjny. Do wyboru jest wiele wzorów i rozmiarów, dzięki czemu z pewnością znajdziemy coś dla siebie. Zobacz co dla Ciebie przygotowaliśmy: Yerba Mate naczynia ceramiczne.

Naczynie ceramiczne do parzenia Yerby

Wybór naczynia do Yerba Mate jest sprawą indywidualną. Najbardziej tradycyjnym jest to wykonane z owocu tykwy, a naczynie ceramiczne naśladuje jego kształt. Czym się różnią? Przede wszystkim wyglądem – ceramika ma to do siebie, że można modyfikować kolory i kształty, a nawet wzbogacić wzór o nadruk. Dodatkowo znacznie łatwiej zadbać o jej czystość.

Yerba Mate – pierwsze parzenie

Należy pamiętać, że przed pierwszym parzeniem konieczne jest przygotowanie Mate. Tutaj najłatwiej jest w przypadku naczynia ceramicznego, ponieważ wystarczy je wyparzyć. Tykwy wymagają wydrążenia oraz suszenia, a palo santo, czyli naczynie drewniane, należy natrzeć olejem. Oczywiście do picia Yerba Mate nie wystarczy naczynie, konieczna jest również bombilla.

Bombilla – niezbędna dla każdego Yerbera

Przed wypiciem pierwszej tykwy naparu konieczne jest zaopatrzenie się zarówno w matero, jak i bombillę. To specyficzna rurka, która służy do filtrowania napoju. Susz nie dostanie się do ust, dzięki czemu można po prostu cieszyć się smakiem i działaniem ostrokrzewu. Do wyboru jest wiele rodzajów bombilli: najpopularniejsze są metalowe, jednak można wybrać wersję wykonaną z bambusa albo srebra. Mają one różne filtry – mocniejszy przyda się do drobnych odmian suszu, na przykład brazylijskich.
 
« Powrót do Słownika Pojęć