11 Lip

Miechunka peruwiańska

Miechunka peruwiańska

Miechunka peruwiańska to egzotyczna roślina o nietypowym wyglądzie. Jej owoce przypominają piękne lampiony i z powodzeniem mogą służyć jako ozdoba. My jednak zajmiemy się kwestią właściwości z uwagi na to, że jest popularnym dodatkiem do naparu Yerba Mate.

Miechunka peruwiańska, czyli złota jagoda Inków

Physalis peruviana czyli miechunka peruwiańska albo inaczej jadalna to prawdziwa skarbnica witamin. Pochodzi z Ameryki Południowej, jednak uprawia się ją praktycznie na całym świecie. Nic dziwnego! Zawiera witaminy C i A oraz te z grupy B. Znajdziemy w niej także żelazo, wapń i fosfor. Wspomaga działanie całego organizmu, wpływa na wzrok i wygląd naszej skóry. Jej smak jest ciekawy, lekko gorzkawy, który niekiedy porównywany jest do kiwi lub agrestu. Dlaczego o niej mówimy? Ponieważ pojawia się w naszej ulubionej herbacie paragwajskiej.

Yerba Mate z dodatkami

Miechunka peruwiańska jest popularnym dodatkiem do Yerba Mate, który wpływa na smak oraz sprawia, że napar jest jeszcze bogatszy w drogocenne składniki. Te odmiany Yerba Mate poleca się dla osób, które poszukują innego smaku lub jeśli potrzebują środka wspomagającego trawienie.

Herbata paragwajska – w poszukiwaniu ulubionego smaku

Osobom początkującym radzimy zawsze, by popróbowali różnych smaków herbaty paragwajskiej. Yerba to oczywiście zawsze suszony ostrokrzew, ale dodatki potrafią bardzo zmienić jego smak. Ważny jest także sposób suszenia i przygotowywania suszu. W różnych odmianach herbaty paragwajskiej można odkryć mocniejszy, gorzki smak lub łagodny, bardziej trawiasty. A dodatek owoców lub ziół sprawia, że jeszcze bardziej się zmienia. Warto próbować różnych rodzajów Yerba Mate, aby przekonać się, który najbardziej przypadnie nam do gustu.
 
« Powrót do Słownika Pojęć