18 Cze

Libre de Gluten

Libre de gluten

Libre De Gluten jest napisem, który możemy spotkać na niektórych opakowaniach Yerba Mate. Nietrudno domyślić się, że sprawa dotyczy glutenu, a dokładniej jego braku. Mimo, że większość osób nie przejmuje się tym, czy jest obecny w suszu, czy też nie, dla niektórych ma to ogromnie znaczenie. Popularną odmianą yerby, wolną od glutenu jest Yerba Mate Pipore

Libre De Gluten to istotna informacja

Wiele osób cierpi na nietolerancję glutenu. Jak to się objawia? Najczęściej obserwuje się ból brzucha (niemal w 70% przypadków), a także wysypkę, złe samopoczucie, bóle głowy, kończyn, uczucie zmęczenia… A także szereg innych dolegliwości, które mogą pojawiać się od kilku godzin do nawet kilku dni po posiłku. Często nawet nie domyślamy się, że przyczyną może być właśnie obecność glutenu. Na szczęście dzisiaj wiele mówi się o glutenie i osoby cierpiące na jego nietolerancję mają możliwość szybkiego rozpoznania. Gluten znajduje się głównie w zbożu (pszenica, żyto, owies czy jęczmień), dlatego często produkty o obniżonej zawartości oznacza się przekreślonym kłosem. Kategorii, w których może wystąpić gluten jest wiele, poczynając od nabiału, a kończąc na ziołowych naparach. Jest w większości odmian naszej ulubionej herbaty paragwajskiej.

Yerba Mate bezglutenowe

Czy osoby z nadwrażliwością na gluten są skazane na ograniczanie Yerba Mate? Skąd! Na szczęście istnieją odmiany przeznaczone właśnie dla tych osób. Wystarczy, że na opakowaniu znajduje się oznaczenie Libre De Gluten. To zapewnia bezpieczeństwo i pozwala pić Yerba Mate bez ograniczeń.

Herbata Yerba Mate bez glutenu – właściwości

Herbata paragwajska ma wiele właściwości. Pobudza, usprawnia działanie całego organizmu, oczyszcza i przyspiesza przemianę materii. Ale czy Yerba Libre de Gluten nie jest pozbawiona tych cech? Bez obaw, herbata paragwajska ma takie samo działanie w każdej wersji. Można spokojnie korzystać z jej dobroci i już po wypiciu pierwszej tykwy poczuć napływ energii.
 
« Powrót do Słownika Pojęć