15 Cze

Lavado

Lavado

Lavado – czyli Yerba Mate pozbawiona smaku. To określenie dotyczy kolejnego zalania suszu, w którym nie ma już właściwe walorów smakowych.

Moc naparu słabnie, aż osiągnie lavado

Różne odmiany Yerba Mate charakteryzują się odmienną mocą. Niektóre mają tak silny smak i działanie, że po kilkukrotnym dolewaniu wciąż czujemy wyraźny aromat. Inne szybko tracą na sile i konieczne jest częstsze wsypywanie nowego suszu. Zależny to od wielu czynników: od dojrzałości ostrokrzewu, jego pochodzenia, przygotowania, suszenia, a także stopnia zmielenia.

Smak Yerba Mate kręci się w kółko

Każde zalanie smakuje inaczej. Świeżo zaparzona Yerba Mate jest intensywna i pobudzająca, a z każdym kolejnym matero jej siła maleje. W końcu osiąga lavado, które jest znakiem, że przyszła pora na usypanie nowego kopczyka ostrokrzewu. To sprawia, że Yerba Mate jest bardzo oryginalna i naprawdę trudno się nią znudzić.
Jeśli dopiero zaczynasz swoją „yerbastyczną” przygodę, zapraszamy do przeczytania wpisu: Yerba Mate dla początkujących.

Yerba na cały dzień

Yerba Mate to źródło wielu witamin i innych związków, które mają świetne działanie na cały organizm. Regularne picie Yerby ma same plusy: organizm się oczyszcza, przyspiesza metabolizm, maleje ryzyko wystąpienia chorób serca, a nawet nowotworów. Ale czy tylko w pierwszym, najmocniejszym zalaniu obecne są drogocenne dla zdrowia składniki? Oczywiście, że nie! Pijąc każdą kolejną tykwę naparu dostarczamy sobie tych substancji. W Lavado jest ich oczywiście już niewiele, podobnie jak smaku. Taki sposób picia Yerba Mate sprawia, że z suszu wyciągane jest wszystko co najlepsze.
 
« Powrót do Słownika Pojęć