13 Cze

Lapacho

Lapacho

Lapacho jest drewnem o wyjątkowym wyglądzie oraz właściwościach. Jest wykorzystywane do produkcji naczynek, z których pija się Yerba Mate. To ciekawy materiał, który potrafi odmienić smak naparu i wzbogacić go o dodatkowe minerały.

Lapacho i jego wpływ na napar

Naczynka do Yerba Mate wykonane z drewna, tradycyjnie określane są palo santo. Lapacho jest drzewem nazywanym również „herbatą Inków”. Parzy się nie liście, a korę, co sugeruje, że to właśnie drewno jest najbardziej bogate w drogocenne elementy. Matero z tego drewna potrafi dodać do naszej Yerba Mate kilka własnych składników: magnez, wapń czy żelazo. Stosowane jest w chorobach żołądka, wątroby, a nawet przy astmie i alergii. Oczywiście parzenie w naczynku odbywa się w taki sam sposób, a do picia konieczna jest bombilla.

Yerba Mate po brzegi w witaminach

Nie od dziś wiadomo, że Yerba Mate jest źródłem wielu korzystnych dla zdrowia związków. Pita w naczyniu z drewna Lapacho staje się jeszcze bogatsza. Pamiętajmy, że palo santo wykonane z drewna wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Powinno być suszone pomiędzy kolejnymi parzeniami, a także odpowiednio przygotowane jeszcze przed pierwszym naparem.

Bombilla, matero i susz – obowiązkowy zestaw każdego fana Yerba Mate

Yerba Mate słynie ze zdrowotnych właściwości oraz oryginalnego sposobu parzenia i picia. Każdy Yerber wyposażony jest w tykwę oraz bombillę, z którymi staje się niemal nierozłączny pijąc swoją Yerbę każdego dnia. Tylko taki sposób umożliwia „wyciągnięcie” z naparu wszystkich drogocennych składników. Są one uwalniane w każdym kolejnym zalaniu. Bombilla dokładnie filtruje susz, dzięki czemu picie staje się po prostu wygodne.
 
« Powrót do Słownika Pojęć