08 Cze

La Tranquera

La tranquera

La Tranquera jest odmianą Yerba Mate, którą można łatwo rozpoznać po opakowaniu przedstawiającym konia. Stanowi świetną propozycję dla początkujących w świecie Yerba Mate, którzy dopiero zamierzają zalać pierwszą tykwę naparu. Ma klasyczny, ale nie bardzo mocny smak.

La Tranquera prezentuje klasyczny smak

To odmiana Yerba Mate pochodzi z Argentyny. To klasyczna wersja Elaborada, co oznacza ni mniej, ni więcej niż to, że oprócz listków, znajdziemy tam gałązki ostrokrzewu. Susz jest dosyć drobno zmielony, a po zaparzeniu nabiera tradycyjnego, ale dosyć łagodnego smaku. W La Tranquera goryczka jest delikatna, ale wyczuwalna.

Yerba Mate dla nowych fanów ostrokrzewu

Yerba Mate La Tranquera polecana jest początkującym oraz osobom, które nie przepadają za mocno gorzkim smakiem klasycznej Mate. Jej działanie pobudzające nie jest mocne, ale zawiera mnóstwo witamin i minerałów dobrych dla zdrowia – pod tym względem dorównuje innym gatunkom. Chcesz dowiedzieć się więcej? Polecamy: Yerba Mate skład witaminy i minerały.

Tykwa i bombilla – podstawa każdego Yerbera

Jeszcze przed zaparzeniem pierwszej Yerba Mate trzeba wyposażyć się w odpowiednie akcesoria. Podstawą jest tykwa, w której pija się napar, oraz rurka zwana bombillą. Mają one nie tylko ciekawy wygląd: takie parzenie umożliwia cieszenie się napojem i jego właściwościami. W tykwie usypuje się kopczyk suszu, który zalewany jest kilkakrotnie, natomiast bombilla służy jako filtr, dzięki któremu pył nie dostaje się do ust.
 
« Powrót do Słownika Pojęć