27 Maj

La Hoja

La hoja

La Hoja jest bardzo popularną Yerba Mate, która przybywa do nas z Argentyny. La Hoja, wymawiane „la oha”, oznacza w języku hiszpańskim „liść”. To tradycyjna Mate, która zachwyci każdego miłośnika intensywnego, „yerbistego” smaku 🙂

La Hoja – tradycja i moc

Każda odmiana Yerba Mate ma własną intensywność i smak. La Hoja to przykład klasycznego naparu, który posiada charakterystyczną goryczkę. Zawiera liście oraz patyczki ostrokrzewu oraz średnią zawartość pyłu. Suszenie odbywa się także w sposób tradycyjny, czyli nad paleniskiem – ma wyczuwalnie dymny posmak.

Yerba Mate La Hoja w kilku odmianach

Oprócz klasycznej La Hoja, która zawiera tylko ostrokrzew, produkowane są także wersje smakowe. La Hoja Compuesta to herbata paragwajska mająca składzie zioła takie jak poleo czy mięta, które mają dobry wpływ na trawienie, a przy tym nadają Yerba Mate orzeźwiającego charakteru. Wersja Premium łączy w sobie ostrokrzew suszony naturalnie oraz nad paleniskiem, co daje razem bardzo mocną mieszankę, która utrzymuje smak nawet po kilku zalaniach. A dla osób, które preferują jednak herbatę paragwajską w filiżance – La Hoja Cocido w torebkach do zaparzania.
Jeśli zastanawiasz się nad zakupem pierwszych akcesoriów do Yerba Mate, zapraszamy do obejrzenie specjalnych zestawów startowych, które ułatwiają ten pierwszy krok.

Herbata paragwajska dla początkujących

Dla osób, które po herbatę paragwajską chcą sięgnąć po raz pierwszy poleca się najczęściej delikatniejsze smaki. Dobrym przykładem może być tutaj Mate Green albo różne wersje smakowe, które ograniczają mocną goryczkę typową dla naparu z ostrokrzewu. Najlepiej jest najpierw przyzwyczaić się do smaku i działania, a dopiero później sięgnąć po mocniejsze odmiany.
 
« Powrót do Słownika Pojęć