21 Maj

Kwas kawowy

Kwas kawowy

Kwas kawowy to związek organiczny mający wpływ na działanie naszego organizmu. Potrzebujemy zrównoważonej ilości wielu elementów, aby uchronić się przed dolegliwościami różnego rodzaju. Z pewnością każdy zdaje sobie sprawę, że niedobór witamin może wywołać wiele problemów zdrowotnych, ale wciąż stosunkowo mało osób ma pojęcie o istotnym znaczeniu polifenoli, które są antyoksydantami występującymi naturalnie. Kwas kawowy jest jednym z nich i jako jeden z wielu występuje w Yerba Mate, czyli naszym ulubionym napoju parzonym tradycyjnie w tykwie.

Kwas kawowy nie tylko w kawie

Jak sama nazwa wskazuje, bogatym źródłem kwasu kawowego jest właśnie kawa. Ale nie tylko. Nie bez powodu zachęcamy do zastąpienia ją naparem Yerba Mate. Ostrokrzew również posiada sporą ilość kwasu kawowego oraz innych związków należących do grupy polifenoli. Co nam to daje? Mają działanie przeciwutleniające, czyli mogą wiązać wolne rodniki i w ten sposób chronić nas przed nowotworami oraz chorobami serca. Ale to nie wszystko, kwas kawowy często przyjmowany jest przez sportowców oraz osoby na diecie. Zwiększa wydajność organizmu, dzięki czemu możemy intensywniej ćwiczyć.

Yerba Mate polifenolami płynąca

Yerba Mate zawiera wiele polifenoli, nie tylko kwas kawowy, ale również chlorogenowy. Tykwa z Yerbą jest dobrym sposobem na zapewnienie sobie odpowiedniej ilości antyoksydantów, szczególnie, że trudno uzupełniać je codzienną dietą.

Tykwa napoju na zdrowie

Chętnie dzielimy się informacjami o ciekawych właściwościach Yerba Mate. To naturalny sposób na dostarczenie organizmowi potrzebnych składników. Regularne stosowanie może pomóc w obniżaniu ciśnienia, regulować poziom cholesterolu oraz korzystnie działać na układ pokarmowy. Ważną cechą jest oczyszczanie organizmu z toksyn, co w dzisiejszych czasach jest bardzo ważne. Tykwa naparu każdego dnia pomoże zachować dobry stan zdrowia, a dostarczane w ten sposób witaminy poprawią wygląd cery i włosów.
 
« Powrót do Słownika Pojęć