20 Maj

Kwas kawoiloszikimowy

Kwas kawoiloszikimowy

Kwas kawoiloszikimowy obecny jest w prażonych wersjach Yerba Mate. Należy do polifenoli i naturalnie występuje między innymi właśnie w wędzonych liściach ostrokrzewu paragwajskiego, niezależnie od odmiany Yerba Mate. Właściwości naparu są niezwykłe – mocne pobudzenie i poprawa trawienia to zaledwie początek jego możliwości.

Kwas kawoiloszikimowy – brzmi groźnie, a jednak jest pomocny

Kwas kawoiloszikimowy jest związkiem organicznym, który świetnie sprawdza się w profilaktyce nowotworów, a także schorzeń układu krążenia. To niezwykle istotne, ponieważ choroby serca od lat stanowią najczęstszą przyczynę śmierci. Polifenole mają działanie przeciwutleniające, czyli niwelują obecność wolnych rodników, chroniąc w ten sposób nasz organizm.

Polifenole w Yerba Mate

Yerba Mate to specyficzny napar, który cieszy się obecnością wielu polifenoli. Oprócz kwasu kawoiloszikimowego, również rutyną czy kwercetyną. Jeżeli zależy nam na dużej zawartości antyoksydantów, powinniśmy pomyśleć o drobniej zmielonych Yerba Mate, na przykład tych produkowanych w Brazylii (m. in. Mate Green). Więcej ciekawostek tutaj: Yerba Mate w świetle badań naukowych.

Yerba Mate – właściwości dla zdrowia i urody

Wiele mówi się o działaniu Yerba Mate. Właściwości jest bardzo dużo. W naparze jest mnóstwo drogocennych witamin, przyspiesza on metabolizm, usprawnia działanie układu trawiennego, oczyszcza, a także poprawia wygląd! Jak to możliwe? Otóż jego składniki mają doskonałe działanie na cały organizm. Zamiast tabletek na włosy, skórę i paznokcie można sięgać po Yerba Mate. Właściwości dobre dla urody szybko będą widoczne gołym okiem, głównie dlatego, że produkty pochodzenia naturalnego wchłaniają się znacznie lepiej niż te chemiczne. I oczywiście w żaden sposób nie obciążają żołądka czy wątroby. To samo zdrowie! 🙂
 
« Powrót do Słownika Pojęć