09 Maj

Ksylitol

Ksylitol

Ksylitol znany jest wielu osobom, które szukają sposobu na odchudzanie bez całkowitego ograniczania słodyczy. Cukier jest zwykle obwiniany za nadmierne kilogramy, ale co zrobić jeśli tak bardzo lubimy sięgać po słodycze? Rozwiązaniem jest właśnie ksylitol, który czasami dodawany jest do Yerba Mate.

Ksylitol – co to jest i skąd się bierze?

Ksylitol jest związkiem pochodzącym z drzewa brzozowego. Często możemy dostać go w postaci słodziku (praktycznie w każdym większym markecie). Dlaczego polecany jest zamiast cukru? Oczywiście ma mniej kalorii, ale to nie wszystko. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, przez co nie podnosi poziomu cukru we krwi. Doceniają to zarówno osoby na diecie, jak i diabetycy. Ksylitol, czy inaczej cukier brzozowy, jest nieco droższy od innych znanych słodzików.

Yerba Mate jako deser

Nie wszystkim odpowiada gorzki posmak Yerba Mate. Dla takich osób wersje słodzone są po prostu idealne. Miłośnicy słodkości chętnie sięgają po susz z dodatkiem słodzików, może być to ksylitol czy stevia. Taka kombinacja bardzo zmienia smak naparu. Pamiętajmy jednak, że we wszystkim należy zachować umiar – to dotyczy także słodzików.

Odchudzanie z Yerba Mate

Yerba Mate z dodatkiem słodziku to świetny sposób na odchudzanie i to nie tylko jako przysmak. Ostrokrzew jest znany z właściwości przyspieszających metabolizm. Mocno pobudza, co z pewnością przyda się podczas codziennej aktywności fizycznej. Pamiętajmy, że odchudzanie to długi proces, a podstawą jest zdrowa dieta oraz ćwiczenia 🙂
 
« Powrót do Słownika Pojęć