16 Cze

Jak zabezpieczyć tykwę?

Macie w planach zakup tykwy? A może chcielibyście się dowiedzieć o tradycyjnym, choć nie aż tak popularnym jak Curado, sposobie na jej zabezpieczenie? Czym jest, na czym polega i jak długo trwa Gaucho?

Jeśli spożywacie Waszą Mate z tykwy na pewno wiecie, że przed pierwszym wypiciem należy ją bardzo dokładnie oczyścić. Taki proces nazywamy Curado, o którym więcej dowiecie się TUTAJ. Jednak istnieje również inny sposób, dzięki któremu zabiezpieczymy tykwę. Na czym on polega?

Gaucho to tradycyjny sposób na oczyszczenie tykwy i jednocześnie zabezpieczenie jej przed ewentualnymi uszkodzeniami. Działa równie dobrze i skutecznie jak popularne Curado, dlatego nie musicie mieć obaw przed spróbowaniem wykorzystania właśnie Gaucho.

yerba_mate

Czego potrzebujemy?

Do wykonania Gaucho, potrzebujemy przede wszystkim roślinnego suszu, gotującej się wody, której ilość jest zależna od pojemności naczynia, świeżej Yerba Mate i oczywiście naczynia.

Co należy zrobić?

Pierwszy krok jaki musimy wykonać polega na wymieszaniu ziół z Yerbą w naczynku. Następnie zalewamy susz wrzątkiem aż do samej krawędzi tykwy. Poczekajcie chwilę, aż mieszanka suszu ją wsiąknie, a kiedy poziom wody się obniży, dolejcie kolejną porcję. Tak przygotowany napar należy pozostawić na 48 godzin. W tym czasie, dzięki mieszance ziół z Yerbą, ściany naczynia uodpornią się na wszelkie uszkodzenia. Po dwóch dniach wystarczy opróżnić naczynie i dokładnie je umyć gorącą wodą.

Warto pamiętać, że zarówno Gaucho, jak i Curado mają na celu nie tylko poprawę smaku Yerby i zabezpieczenie tykwy przed uszkodzeniami. Te procesy przyczyniają się do zanikania wielu nieprzyjemnych sytuacji, jak. np biegunka, które są skutkiem naszego zaniedbania. Dlatego powinniśmy pamiętać o specjalnym przygotowaniu naczynia, ale i o uświadamianiu tego naszej rodzinie czy znajomym.

Yerba mate sklep

Zapisz się do newslettera, odbierz KUPON ZE ZNIŻKĄ NA ZAKUPY oraz eBook o Yerba Mate