03 Sty

Czy temperatura wody ma wpływ na właściwości Yerba Mate?

Yerba mate na zimno

Yerba Mate to napar o niezwykłych właściwościach. To nie tylko naturalny i zdrowy sposób na pobudzenie, ale także swego rodzaju suplement, który poprawia działanie całego organizmu. Ma właściwości przeciwzapalne, to też antyoksydant mający spory udział w ochronie przeciw nowotworom oraz dolegliwościom układu krążenia. Oprócz tradycyjnego naparu na ciepło, można sporządzić również Yerba Mate na zimno, co najlepiej sprawdza się w lecie.

Yerba Mate na zimno czy na gorąco?

Aby wydobyć jak największą ilość drogocennych składników, trzeba odpowiednio zaparzyć Yerba Mate. Temperatura to sprawa kluczowa! Powinniśmy pamiętać o tej zasadzie, jeśli chcemy poprawić swoje samopoczucie oraz przyswoić sporą dawkę witamin i minerałów.

Terere

Smak i działanie zależy od temperatury. Yerba Mate na zimno jest łagodniejsza i ma mniejsze właściwości, jednak można ją zalewać wielokrotnie i w ten sposób wydobyć wszystko co najlepsze. A co z gorącym naparem? Najważniejsze, aby nie „zabić” działania Yerba Mate. Temperatura powyżej 85 stopni niszczy witaminy i sprawia, że napar jest dużo mniej wartościowy.
Każdy mateista zna rytuał związany z parzeniem, jednak wciąż wiele osób przymyka oko na tą ważną zasadę, a więc pamiętajmy: Woda nie może być za gorąca! Ale jak sprawdzić czy ma już odpowiednią temperaturę? Można zaopatrzyć się w specjalny termometr przeznaczony do Yerba Mate, ale istnieje też inny sposób, wystarczy odczekać 3-4 minuty od zagotowania i dopiero wtedy zalać susz.

Terere – czy jest nawet lepsze?

Mimo, że Yerba Mate na zimno nie jest tak mocna jak klasyczny napar zalany ciepłą wodą, zawiera bardzo dużo witamin. Działa orzeźwiająco i oczywiście nie trzeba się martwić, że stracimy jakaś część witamin. Przyswoimy ich tyle samo, ale dłużej delektując się smacznym naparem z tego samego suszu. Taki rodzaj yerby nazywamy terere.
Zupełnie odwrotna sytuacja ma miejsce, gdy użyjemy wrzątku. W pierwszej chwili można pomyśleć, że napar jest znacznie mocniejszy – ma intensywny, gorzki smak, ale już przy drugim zalaniu tworzy się tak zwane lavado, czyli nie ma już żadnego działania, ani smaku. Ale ma to również wpływ na samą konsystencję, susz mięknie, zbija się i trudno jest filtrować wodę.

yerba mate temperatura

Yerba Mate – temperatura parzenia

Nawet jeśli zwykle pijamy terere, warto wiedzieć jaką temperaturą zalewać susz. Taka informacja zawsze podana jest na opakowaniu i może różnić się nieco w zależności od gatunku. Ma na to wpływ pochodzenie, sposób suszenia oraz zmielenie danej Yerba Mate. Temperatura mieści się zawsze w przedziale 60-85°C i ani stopnia więcej. Jeśli wolicie terere, bez obaw, jednak kiedy wybieracie gorącą wodę, pamiętajcie – Yerba Mate nie lubi wrzątku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *