28 Mar

Curado

Curado

Curado jest procesem przygotowania naczynia do Yerba Mate. Ten różni się w zależności od materiału wykonania. Drewniane matero, czy tradycyjna tykwa do yerby – trzeba do tego podejść inaczej. Zachęcamy do obejrzenia naczynek dostępnych u nas: Naczynia do Yerba Mate.

Yerba Mate ceramiczne nie potrzebuje curado

Naczynia do Yerba Mate, czyli mate lub matero, powinny być odpowiednio „traktowane”. Najmniej wymagające są przedmioty ceramiczne, ponieważ nie trzeba ich specjalnie przygotowywać przed pierwszym piciem naparu. Wystarczy przelać wrzątkiem i to wszystko.
Inaczej sprawa wygląda w przypadku naczynek z tykwy oraz drewnianych. Palo santo, czyli Mate z drewna powinniśmy poddać curado, wcierając w jego ścianki olej. Robimy to dokładnie, po czym odstawiamy na 24 godziny do wyschnięcia. Po tym czasie wcieramy raz jeszcze olej, który zebrał się na spodzie. Przed zaparzeniem wystarczy dobrze wytrzeć wnętrze san polo. Warto powtarzać to co jakiś czas, jeśli chcemy długo cieszyć się pięknym naczyniem bez pęknięć. Nie musimy stosować curado, jeśli naczynie okute jest metalem, ponieważ wówczas jest odporne na takie zniszczenia.

Co robić przed zaparzeniem pierwszej Yerba Mate w nowej tykwie?

Przed rozpoczęciem picia Yerba Mate w tykwie, trzeba koniecznie ją wydrążyć. W tym celu napełniamy je suszem ostrokrzewu do 3/4 objętości i parzymy. Po upływie 12 godzin opróżniamy po czym wyskrobujemy miąższ owocu. Wystarczy osuszyć i możemy już cieszyć się pierwszym naparem w tradycyjnym naczyniu do Yerba Mate.

Yerba to zdrowie w każdym naczyniu

Oczywiście proces przygotowania naczynka do Yerba Mate, czyli curado nie ma większego wpływu na samo działanie naparu. Czy to drewno, ceramika czy tykwa, ostrokrzew dostarczy witamin i wpłynie na znaczne pobudzenie. Regularny spożywanie może pomóc w diecie, poprawić wygląd cery, włosów i paznokci. Warto pić yerbę, płyną z tego same korzyści!
 
« Powrót do Słownika Pojęć