11 Mar

Cholesterol

Cholesterol

Cholesterol zna chyba każdy. Wiemy, że trzeba go badać, że zbyt wysoki poziom wiąże się z ryzykiem chorób serca. Ale czy zdajemy sobie sprawę z tego, co to właściwie jest i jak można wpłynąć na jego obniżenie? My polecamy nasz ulubiony napar Yerba Mate, który pija się w tradycyjny sposób z użyciem tykwy oraz bombilli.

Cholesterol i jego rodzaje

Cholesterol jest tłuszczową substancją organiczną, która ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie każdej komórki organizmu. Lipidy, czyli tłuszcze, nie rozpuszczają się w wodzie – w organizmie łączą się z proteinami.
To nieprawda, że cholesterol jest zły. Niebezpieczna jest zarówno za duża, jak i za mała jego ilość.
Wyróżnić można dwa rodzaje cholesterolu:
• LDL – określany mianem „złego”, w swoim składzie posiada więcej tłuszczu, mniej białka. Zbyt duża ilość sprawia, że osadza się w naczyniach krwionośnych, a w skutek tego może być powodem zawału.
• HDL – dobry cholesterol, który posiada więcej białka niż LDL. Jest go mniej i nie osadza się w naczyniach. Nie powoduje skutków negatywnych.

Yerba Mate zabezpiecza nasze serce

Zbyt wysoki poziom cholesterolu jest niebezpieczny. Często mimo odpowiedniej diety trudno jest obniżyć jego poziom. Warto sięgać po Yerba Mate, ponieważ może obniżyć cholesterol. Jeśli chcesz poznać więcej właściwości naparu, który pija się przez bombillę, zajrzyj: Yerba Mate i działanie na nasze zdrowie. Regularne przyjmowanie naparu Yerba Mate sprawi, że nasze serce będzie funkcjonowało prawidłowo, bez ryzyka. Jest to oczywiście rodzaj suplementu, niewiele pomoże jeśli będziemy odżywiali się bardzo niezdrowo. W końcu we wszystkim należny zachowywać umiar 🙂

Bombilla i tykwa – zestaw dbającego o zdrowie

Regularne picie Yerba Mate może bardzo pomóc w obniżeniu cholesterolu. Osoby, które dbają o zdrowie, często mają przy sobie matero i bombillę, aby móc raczyć się naparem przez cały dzień. To naturalny sposób na zadbanie o siebie, a jak wiadomo, produkty pochodzenia roślinnego mają łatwiej przyswajalne składniki niż środki chemiczne.
 
« Powrót do Słownika Pojęć