09 Mar

Chimarrao

Chimarrao

Chimarrao jest określeniem stylu przygotowania Yerba Mate, który jest popularny w Brazylii. Czym wyróżnia się ten sposób przygotowywania Mate? Zajrzyj a się dowiesz 🙂

Yerba Mate po brazylijsku – czym się różni od tradycyjnego naparu?

Yerba Mate w stylu brazylijskim charakteryzuje się przede wszystkim drobnym zmieleniem liści oraz gałązek (w zależności od rodzaju produktu) ostrokrzewu. Drobne elementy oraz spora ilość pyłu w tykwie sprawia, że picie przez klasyczną bombillę może być problematyczne, dlatego warto sprawić sobie taką z mocniejszym filtrem.
Chimarrao jest dobra dla osób początkujących, ponieważ ma delikatny smak, nie tak gorzki jak w przypadku większości odmian argentyńskich czy paragwajskich. Przygotowaliśmy dla Was specjalne zestawy startowe, które ułatwią rozpoczęcie „yerbania”. Znajdziecie tam wszystko co potrzebne do parzenia Yerba Mate, zarówno susz jak bombillę i tykwę.

Chimarrao to sposób na „wyciągnięcie” witamin

Chimarrao służy do wydobycia większej ilości drogocennych składników. Zmienia się nieco smak, a przy tym możemy przyswoić więcej witamin oraz minerałów. Oczywiście tak przygotowana Yerba Mate ma również działanie pobudzające, energia uwalnia się stopniowo, dzięki czemu nie mamy wrażenia nagłego i krótkotrwałego pobudzenia. Tykwa naparu to moc energii na cały dzień 🙂

Tykwa pełna drogocennych składników

Do wyboru jest wiele odmian yerby. Jedne są delikatniejsze, inne bardzo mocne, z dodatkami lub bez. Dla początkujących polecamy zazwyczaj łagodniejsze, jak na przykład chimarrao. Na początku przygody z ostrokrzewem warto spróbować kilku wersji, aby sprawdzić, która okaże się najbardziej smaczna. W końcu każdy ma inny gust 🙂
 
« Powrót do Słownika Pojęć