28 Lut

Canchada

Canchada

Canchada to jeden z etapów przygotowania ostrokrzewu paragwajskiego, który później ma służyć do parzenia Yerba Mate. Czy wiesz, ze napar pijają również znani ludzie? Więcej: Yerba i tykwa, a znani ludzie

Smak Yerba Mate wynika ze specjalnej obróbki ostrokrzewu paragwajskiego

Abyśmy mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem Yerba Mate, ostrokrzew musi przebyć długą drogą od zerwania aż do zalania gorącą wodą. Pierwszym tego etapem jest canchada. Podczas tego procesu liście i gałązki są wstępnie mielone. Wciąż dosyć grube poddawane są natępnie suszeniu. Producenci robią to w różny sposób, co zwykle jest wyjaśnione na opakowaniu. Roślina może suszyć się w naturalnych warunkach lub nad paleniskiem. Niektóre odmiany paragwajskiej herbaty Yerba Mate umieszcza się w ciepłym nadmuchu powietrza. To wszystko ma duży wpływ na późniejszy smak Yerby, warto więc zainteresować się tym tematem, szczególnie jeśli zależy nam na konkretnym rodzaju.

Canchada pierwszym krokiem do stworzenia Yerba Mate

Canchada jest częścią długiego procesu, podczas którego nie używa się żadnych sztucznych środków. Yerba Mate jest w pełni naturalnym produktem, dzięki czemu możemy cieszyć się jego działaniem zdrowotnym, który nie niesie za sobą negatywnych skutków. Bardzo często napar ten mylnie nazywany jest herbatą. Yerba Mate powstaje z zupełnie innej rośliny, inne jest również działanie.

Herbata i Yerba Mate

Bardzo często spotykamy się z określeniem herbata Yerba Mate. Nic dziwnego, że napar z ostrokrzewu porównywany jest do popularnej herbaty – są pewne podobieństwa. Jednak zarówno w smaku, jak i działaniu, Yerba jest zupełnie inna. Nie sposób również nie wspomnieć o sposobie parzenia – Yerbę pijemy przecież w charakterystycznych naczynkach, a ilość wsypywanego suszu jest znacznie większa. Niektórzy producenci wychodzą jednak naprzeciw miłośnikom klasycznej herbaty i wprowadzają na rynek ostrokrzew w formie torebek do zaparzania.
 
« Powrót do Słownika Pojęć