19 Lut

Calabaza

Calabaza

Z pewnością każdy, kto zaczyna interesować się tematem Yerba Mate, spotyka się z ciekawym naczynkiem używanym już dawno przez Indian. Można określić je jako calabaza albo porongo, dlaczego? Przeczytaj, a wszystkiego się dowiesz 🙂

Calabaza oraz porongo – czym się różnią?

Matero – bo tak określa się specjalne naczynia do Yerba Mate, może być ceramiczne, drewniane albo wykonane z tykwy, czyli rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej. Ma ona ciekawe owoce kształtem przypominające gruszkę. Mają twardą skorupę, która idealnie nadaje się jako swego rodzaju kubek. Wystarczy odpowiednio ją przygotować i wydrążyć. Z dolnej, większej części wykonuje się właśnie calabazę. Jest szersza od górnej części, która tworzy porongo.

Dbaj o swoją tykwę, by cieszyć się smakiem Yerba Mate

Naczynie z tykwy wymaga więcej uwagi od ceramicznej. Przede wszystkim, należy pamiętać, by nie zostawiać mokrego suszu na dłuższy czas – mogłoby ulec zniszczeniu. Yerba Mate zalewa się kilkakrotnie, a gdy nie ma już smaku, należy dokładnie opróżnić matero i wysuszyć. Jeśli będziemy o tym pamiętać, nasza calabaza posłuży nam bardzo długo. Używając tykwy możemy poczuć się jak Indianie z plemienia Guarani, którzy jako pierwszy pili Yerba Mate w ten sposób. Aby kupić lub dowiedzieć się więcej, zobacz: Naczynia z tykwy.

Tykwa – jaką wybrać na początek?

Wybór naczynka to sprawa całkowicie indywidualna. Nie jest powiedziane, która tykwa będzie najlepsza na początek – powinna nam się po prostu podobać. Zastanowić trzeba się również nad pojemnością naszego matero. Małe mieszczące 250 ml czy może duża wersja 300 lub 350 ml? To zależy od preferencji i upodobań 😉 Jako pierwsze naczynie wybieramy zazwyczaj mniejsze, aby przyzwyczaić się do smaku i działania naparu.
 
« Powrót do Słownika Pojęć