28 Sty

Aquifoliaceae

Aquifoliaceae

Aquifoliaceae to łacińska nazwa roślin z rodziny ostrokrzewowatych. Są to rośliny okrytonasienne, które występują głównie w Ameryce oraz południowo-wschodniej Azji. To 405 różnych gatunków ostrokrzewu, spośród których wyróżnić można drzewa oraz krzewy. Oczywiście wśród nich znajduje się również ta wyjątkowa odmiana, z której powstaje Yerba Mate 🙂

Aquifoliaceae występuje również u nas!

W Polsce można spotkać aquifoliaceae, dokładniej ostrokrzew kolczasty, który stanowi wyłącznie dekorację. To głównie krzewy ozdobne, drzewa pojawiają się bardzo rzadko. Roślina źle znosi niskie temperatury, dlatego jest w stanie rosnąć tylko gdy nie ma mroźnych zim. Niestety, roślina, z której produkuje się Yerba Mate nie występuje w naszym kraju. Yerba Mate i właściwości, które ze sobą niesie płyną z ostrokrzewu paragwajskiego – tylko ten gatunek nadaje się do sporządzania naparu.

Yerba Mate powstaje z ostrokrzewu paragwajskiego

Aquifoliaceae wykorzystywanym do produkcji Yerba Mate jest Ilex paraguayensis, czyli ostrokrzew paragwajski. To on posiada właściwości lecznicze, pobudzające a także cechuje się wyjątkowym, oryginalnym smakiem. Inne gatunki nie są przeznaczone do spożycia. a dowiesz się, że konkretne produkty różnią się zawartością (same liście lub również gałązki ostrokrzewu). Dobrym przykładem jest odmiana Yerba Mate Selecta.

Yerba Mate – właściwości z natury

Nie trzeba już chyba mówić, że zdecydowanie opłaca się pić Yerba Mate. Właściwości dobrych dla zdrowia jest od groma. To oczyszczanie organizmu z toksyn, dostarczanie wielu witamin i minerałów, obniżanie cholesterolu, wspieranie odporności, a to zaledwie początek! Dodatkowo to zastrzyk energii na każdy dzień, który sprawi, że będziemy mieli siłę sprostać codziennym obowiązkom. Czy wiecie, że także na odchudzanie poleca się Yerba Mate? Właściwości przyspieszające metabolizm oraz dodawanie energii do ćwiczeń – to klucz do sukcesu. Yerba ma same plusy, więc jeśli jeszcze nie pijesz – spróbuj 🙂
 
« Powrót do Słownika Pojęć