22 Sty

Anyż

Anyż

Anyż występuje jako dodatek w niektórych rodzajach Yerba Mate (na przykład Compesino Anys). Anyż dodaje delikatnego, słodkiego posmaku, co sprawia, że herbata Yerba Mate staje się wyjątkowo oryginalna. Pyszny smak i odrobina słodkości przypadną do gustu miłośnikom słodyczy. Tak, Yerba Mate może zastąpić deser!

Anyż służy ludziom od wieków

Anyż jest przyprawą stosowaną od wieków. Już w starożytności była używana nie tylko w kuchni, ale również w lecznictwie. Spożywanie anyżu może pomóc w przypadku posiadania tłustej cery, dodatkowo zapobiega powstawaniu zgagi oraz pomaga przy niestrawności. Powszechnie znany jest jako dodatek do środków na ból gardła oraz syropów – pomaga w walce z intensywnym kaszlem. To sprawia, że nasz napar przynosi jeszcze więcej korzyści dla zdrowia.
 
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak działa ostrokrzew, polecamy wpis: Yerba Mate a zdrowie.

Yerba Mate dla miłośników słodkości

Anyż to łagodna przyprawa stosowana do wypieku ciast, chlebów lub do nadania potrawom ciekawego, słodkiego smaku. Do Yerba Mate dodawany jest w postaci olejku anyżowego.
Istnieje wiele odmian anyżu. Oprócz klasycznego, popularny jest także gwieździsty – stanowiący charakterystyczny składnik kuchni chińskiej.

Herbata Yerba Mate – napój o wielu smakach

Napar z ostrokrzewu, znany również jako herbata Yerba Mate ma wiele zalet. Oprócz właściwości dobrych dla zdrowia i działania pobudzającego, to także ciekawy smak. Każdy yerbista wie, że w różnych opakowaniach Yerby znajdziemy wiele jej smaków. Herbata Yerba Mate produkowana jest z tej samej rośliny, ale na efekt końcowy wpływa sposób suszenia, cięcia oraz oczywiście dodatki. Te mogą bardzo zmienić smak naparu. Dobrym przykładem jest anyż oraz cytrusy, które bardzo często pojawiają się w towarzystwie suszu z ostrokrzewu. Z naparem tym nigdy się nie znudzimy!
 
« Powrót do Słownika Pojęć