19 Sty

Alpaka

Alpaka

Alpaka – to metal, z którego wykonuje się bombille, czyli specjalne rurki z sitkiem służące do tradycyjnego picia Yerba Mate. Jeżeli zastanawiasz się, jak skompletować swój pierwszy zestaw, zachęcamy do wybrania Yerba Mate zestawu startowego.

Bombilla pozwala cieszyć się smakiem Yerba Mate

Alpaka raz pierwszy powstała w Chinach, a do Europy dotarła w XVIII wieku. Jej nazwa może różnić się w zależności od kraju, w Europie można spotkać się z określeniami: argentan, alfenide, alpacca. W Polsce przyjęła się nazwa alpaka, a także nowe lub chińskie srebro. Mimo łudząco podobnego wyglądu, nie zawiera srebra, jednak posiada podobne właściwości. Czasami elementy z alpaki są dodatkowo posrebrzane.
Alpaka to stop miedzy, niklu i cynku (o czym koniecznie muszą wiedzieć alergicy, uczulenie na nikiel jest stosunkowo częstą dolegliwością).

Alpaka świetnym zamiennikiem srebra

Alpaka jest świetnym zamiennikiem srebra, ponieważ użytkowanie niczym się nie różni, a cena jest znacznie niższa.
Z czasem metal może ciemnieć, w przypadku bombilli najlepiej zaradzą temu naturalne sposoby, które w żaden sposób nie zaszkodzą. Dobrym przykładem jest używanie soku z cytryny lub soli – podobnie jak w przypadku srebra. Dbając o naszą bombillę możemy cieszyć się smakiem Yerba Mate przez bardzo długi czas.

Bombilla – dlaczego jest taka ważna?

Każdy Yerber w swoim zestawie musi mieć naczynko do picia Yerba Mate oraz bombillę. Służą one do parzenia i picia naparu, co zdecydowanie wyróżnia Yerbę na tle wszystkich innych napojów. Tykwa dobrze leży w dłoni i łatwo można w niej ułożyć odpowiednią ilość ostrokrzewu. Bombilla zapewnia wygodę picia filtrując susz i pył, a jej kształt sprawia, że sprawdza się również jako łyżeczka.
 
« Powrót do Słownika Pojęć