14 Sty

Algarrobo

Algarrobo

Algarrobo – terminem tym określa się rodzaj drewna, które jest wykorzystywane do produkcji matero, czyli naczynia, z którego tradycyjnie pija się Yerba Mate. Każdy yerber powinien posiadać własną, ulubioną tykwę, dzięki której można raczyć się naparem o dowolnej porze.

Yerba Mate w drewnianym naczyniu

Spotkać można zarówno takie wykonane w całości z drewna, jak również okute metalem. Czasem algarrobo wyściela po prostu wnętrze naczynia.
Algarrobo to wspólna nazwa drewna pochodzącego z różnego rodzaju Prosopis – drzew rosnących na terenie Ameryki Północnej i Południowej, a również w Afryce i Azji (na terenach tropikalnych). Gatunków tych drzew jest około 50, często niemal niemożliwe jest określenie, z którego konkretnie zostało uzyskane.

Algarobbo jest solidne i oryginalne

Matero wykonane z tego rodzaju drewna jest solidne i odporne na pęknięcia. Dodanie elementu ze stali pozwala dodatkowo podnieść jego trwałość. Tego typu drewniana tykwa posłuży nam bardzo długo, a przy tym wyróżnia się oryginalnym wyglądem. Konieczna jest duża dbałość o czyszczenie, wówczas będzie można cieszyć się smacznym Yerba Mate w bardzo długo. Dla osób rozpoczynających przygodę z Yerba Mate polecamy: Yerba Mate – jak zacząć?

Tykwa – wiele rodzajów

Parzenie i picie Yerba Mate to niemal rytuał. Każdy ma ulubione odmiany suszu oraz akcesoria. Te są bardzo ważne zarówno dla wygody, jak i wyglądu. Ciekawe naczynia sprawiają, że chwila z naparem staje się przyjemniejsza. Warto zatroszczyć się również o trwałość – różne materiały wymagają specjalnego przygotowania i pielęgnacji. Drewniane powinny być nacierane olejem, który zapobiegnie pęknięciom, natomiast tradycyjne matero z owocu tykwy drąży się przed pierwszym zalaniem Yerby. Najłatwiej jest zadbać o naczynia ceramiczne, które występują w przeróżnych wielkościach i kształtach.
 
« Powrót do Słownika Pojęć