18 Sty

5 najważniejszych zasad parzenia Yerba Mate

Yerba Mate parzenie

Chcielibyście zacząć przygodę z Yerba Mate? Parzenie tego naparu jest naprawdę proste! Wystarczy znać kilka podstawowych zasad, które pozwalają zaparzyć najbardziej wartościowy napar. Przygotowanie tego napoju oraz sposób jego picia wygląda zupełnie inaczej niż w przypadku herbaty czy kawy. Przejdźmy więc do konkretów! Oto 5 najważniejszych zasad parzenia Yerba Mate.

Yerba sklep – praktyczne akcesoria do Yerba Mate

Nasze zestawienie zasad przygotowywania napoju zacznijmy od tematu akcesoriów. Są one bardzo ważne – dla naparu z ostrokrzewu charakterystyczne jest picie ze specjalnego matero przy użyciu bombilli do Yerby. W sklepie znajdziecie spory wybór akcesoriów. Najprostszym rozwiązaniem będzie wybór zestawu startowego – przygotowaliśmy dla Was takie komplety, aby ułatwić rozpoczęcie przygody z Yerba Mate. Parzenie tego napoju wymaga przede wszystkim bombilli i naczynka, a oprócz tego przyda się także termometr i czyścik do bombilli.
Podsumowując, pierwszym krokiem jest zaopatrzenie się w akcesoria, przede wszystkim naczynko i bombillę.

Yerba Mate – jaki susz i ile go sypać?

Akcesoria wybrane, pora na rodzaj Yerba Mate. Parzenie nie różni się znacząco w poszczególnych rodzajach ostrokrzewu. Jeżeli nie decydujesz się na wybór zestawu startowego z Yerbą, sklep nasz może pomóc w wyborze odpowiedniego suszu, którzy przypadnie Ci do gustu. Polecamy jedną z najlepszych – Yerba Mate Rosamonte Despalada. To klasyczna Yerba, która bardzo dobrze pobudza, świetnie smakuje i łatwo się ją parzy.
Kiedy Yerba w sklepie już wybrana, pora dowiedzieć się ile tego suszu należy sypać do jednego zaparzenia naparu. Przyjmuje się, że wsypujemy około 1/3 do 3/4 pojemności naczynia. Na początek ilość 1/3 naczynka będzie wystarczająca.

yerba sklep

Yerba Mate parzenie, czyli jak to wygląda w praktyce

Pora na najważniejszą kwestię dotyczącą Yerba Mate i parzenia tego niezwykłego naparu. Złotą zasadą jest temperatura wody, którą zalewamy susz. Powinna ona wynosić nie więcej niż 80 stopni. Zazwyczaj na opakowaniach Yerby znajdziecie informacje na temat temperatury zalecanej przez producenta. Przy okazji ciekawostka – Yerba Mate możemy przygotowywać również na zimno, co jest świetną opcją podczas upałów.
Temperaturę wody możecie sprawdzić za pomocą specjalnego termometru do Yerby, w sklepie możecie znaleźć go w zestawie lub dorzucić do zamówienia.

Wszystko przygotowane, a więc przechodzimy do zalania suszu. Naczynko warto przechylić na bok i poruszyć nim w taki sposób aby susz zsypał się na boczną ściankę tworząc miejsce dla bombilli. Po włożeniu bombilli zalewamy tak, aby woda pokryła susz. Odczekujemy chwilę, podczas której susz nasiąknie. W tym miejscu trzeba wspomnieć, że to pierwsze zalanie można zrobić zimną wodą (ale nie jest to konieczne). Następnie ponownie wlewamy wodę uzupełniając to, co zostało wchłonięte. Teraz wystarczy chwilka cierpliwości w oczekiwaniu na to, by napar nabrał intensywności i możemy już rozkoszować się pyszną Yerba Mate. Po wypiciu zalewamy ten sam susz ponownie. Możemy to powtarzać kilka razy, dopóki napój będzie miał smak.

Yerba mate sklep

Zapisz się do newslettera, odbierz KUPON ZE ZNIŻKĄ NA ZAKUPY oraz eBook o Yerba Mate