27 Maj

Yerba Mate na ochłodę – tereré

yerba mate zalewna zimną wodą

Tereré to popularny napój rodem z Ameryki Południowej – Yerba Mate, która  przygotowywana jest na zimno. Doskonale orzeźwia, więc sprawdzi się świetnie w okresie letnim jako naturalny energetyk oraz źródło niezbędnych witamin i mikroelementów. Ponadto dodaje energii i świetnie smakuje.

yerba mate zalewna zimną wodą

Jak przygotować tereré?

Najczęściej przygotowuje się i spożywa Yerba Mate na ciepło. Zazwyczaj zalewamy wysuszony ostrokrzew paragwajski wodą o temperaturze około 85°C. Jednak znana jest również inna wersja tego popularnego naparu. Tereré przygotowuje się praktycznie tak samo jak gorącą yerbę. Jedyna różnica dotyczy  temperatury wody, którą zalewamy susz. Zioła zalewamy w tym wypadku zimną wodą, można dodać również kostki lodu. Tradycyjnie pierwszy łyk należy do św. Tomasza – czekamy aż susz wchłonie zimną wodę. Następnie dolewamy kolejną porcję wody i kolejny łyk należy do nas. Warto pamiętać, że przy zalewaniu suszu zimną cieczą, należy odczekać dłużej aż napój zrobi się aromatyczny. Tereré można doprawić ulubionymi ziołami lub sokiem z cytryny.

terere

Jakie korzyści przyniesie nam picie tereré?

Niezależnie do tego, czy zalewamy yerbę ciepłą czy zimną wodą jest ona pełnowartościowym napojem, który pozytywnie wpływa na cały organizm.
Jest źródłem wielu cennych witamin (m.in A, E, B6, B9) oraz substancji uznanych za pobudzające organizm – kofeina, teobromina, teofilina. Dlatego yerba bywa spożywana przede wszystkim wtedy, kiedy brakuje nam energii i w celu poprawy koncentracji. Zatem nie tylko warto sięgnąć po tereré z powodu upału, ale także z uwagi na drogocenne właściwości napoju, których działanie na pewno zauważymy przy regularnym popijaniu „zielonego złota” Ameryki Południowej.